scroll

y design

+ + ARCHITECTURE + +

We are Architects.
'Y design' is a small creative architectural practice based in Dublin.


Our studio leads several small and mid-size residential and commercial projects and collaborates with larger locally-based architectural practices.


We offer full architectural service from the initial concept through to the completion of the project.


If you wish to know more about us and our practice, please do not hesitate to contact us. Below you can find a sample of our design portfolio, it (probably!) speaks for us best.



+ + + +


3d visualisation Log Driving Museum and Centre for Wetland in Fetsund Norway view from river bird view sketch Log Driving Museum and Centre for Wetland in Fetsund Norway 3d visualisation Log Driving Museum and Centre for Wetland in Fetsund Norway entrance lobby 3d visualisation Log Driving Museum and Centre for Wetland in Fetsund Norway exhibition path  eye level sketch and section Log Driving Museum and Centre for Wetland in Fetsund Norway
September, 2020
In mid-2020 the Museums in Akershus organised an international contest for the new National Log Driving Museum and Competence Centre for Wetlands. The site is located in Fetsund, 30km east of Oslo, and has over 400m long bank along river Glomma. The new building will be cr. 7,000 sqm.

Log driving (the traditional technique of moving logs downstream using the river current) has been used to move timber in Norway since the 13th century. The Fetsund Booms is a former industrial site that played an important role in Norway’s log driving history.

The intention behind the proposed design was to achieve a form that conveys the rudiment essence of the log driving industry and its strong connection with the river Glomma. The proposed museum bulky form resembles a log resting on the river bank waiting for its final journey. The proposed extended wide pier provides a space for various outdoor activities, close exploration of the life hidden in the river Glomma and future arriving by boats.


3d visualisation Lucey Bishop Park Redevelopment Cork Ireland Black Knight medievalk city wall pavillion master plan Lucey Bishop Park Redevelopment Cork Ireland 3d visualisation Lucey Bishop Park Redevelopment Cork Ireland sunrise in the park 3d visualisation Lucey Bishop Park Redevelopment Cork Ireland Nature Playground 3d visualisation Lucey Bishop Park Redevelopment Cork Ireland Wall Waterfall evening
April, 2020
In 2020 Cork City County Council organized an architectural competition seeking proposals to improve functionality and usability of one of the main ‘soft space’ in the inner city - Bishop Lucey Park. The approx. 150x50-metre park is located between South Main Street and the Grand Parade in the medieval quarter of Cork City and includes a partial exhibition of the medieval city wall.

Cork City is characterised by a dense network of urban blocks, streets, spaces, laneways and quays that vary greatly in both form and function. Within this urban structure, there is a very limited number of parks and “soft spaces". Improvement of the functionality of existing public spaces has continuously been recognised as a very important element of the inner city development strategy.

The proposed design aims to increase the number of park users by maximising the usable areas, the attractiveness of the spaces and improved pedestrian access. The existing major south-east connectivity along Church Lane is maintained, however, the overall new path layout is designed to encourage the passing people to detour, slow down or pause for a minute.

The proposed 'Black Knight' concept includes the installation of a circular gazebo-like pavilion above the unearthed part of the medieval wall to create an essential guiding landmark. The canopy has been inspired by typical circular temples and commemorative structures forms and the proposed weathered steel cladding is reminiscent of medieval knight armour.


3d visualisation 'Teachín Dalkey' Holiday Guest House in Dalkey Ireland view from roof into the entarnce courtyard 'Teachín Dalkey' Holiday Guest House in Dalkey Ireland case study images of traditional cottages form concept diagram 3d visualisation 'Teachín Dalkey' Holiday Guest House in Dalkey Ireland garden path view 3d visualisation 'Teachín Dalkey' Holiday Guest House in Dalkey Ireland entrance courtyard eye level view 3d visualisation 'Teachín Dalkey' Holiday Guest House in Dalkey Ireland bird view of the cottages 3d visualisation 'Teachín Dalkey' Holiday Guest House in Dalkey Ireland garden path view 3d visualisation 'Teachín Dalkey' Holiday Guest House in Dalkey Ireland main gate reception and entrance steps
November, 2019
In November 2019 An Bord Pleanála granted planning permission for our holiday cottages concept in Dalkey Village, however, the tender progress has been put on hold due to uncertainty in the hospitality sector caused by the Covid-19 pandemic.

The proposed scheme includes 12No of independent, own door guest cottages linked only by an external garden 'green corridor' - the configuration making an ideal blueprint for the post-pandemic holiday accommodation demand.

Taking into account the historic site context, the proposed design aim at balanced and sensitive development. The idea was to find form inspired by traditional Irish cottages which would capture the unique charm of the historic 'organic' architecture. The proposed scale of the cottages, open spaces, the irregularity of their forms and facade setbacks aim to reminisce the traditional settlement.

The selected main two external finishes (natural fieldstone and fair-faced concrete) create a visual dialogue of distinctive texture contrast between a traditional, naturally shaped by time and nature, and contemporary, artificially man-made stone.


Master Plan - internation urban ideas competion Viinikanlahti Tampere 2019 3D visualisation - Bird View - internation urban ideas competion Viinikanlahti Tampere 2019 3D visualisation - Bird View - internation urban ideas competion Viinikanlahti Tampere 2019 3D visualisation - Promenade View - internation urban ideas competion Viinikanlahti Tampere 2019
April, 2020
In 2019 the City of Tampere organised an open urban competition for the future of the Viinikanlahti brownfield area and its long shoreline of Lake Pyhäjärvi. The area has been allocated for future Tampere City Centre housing expansion with elements of the waterfront related tourism and associated retail. The population target is circ. 3,000 residents with an estimated 180,000 sqm of the total gross development area.

The proposed concept aims to maximise the benefits of waterfront development and to create a strong integration with the city centre urban structure. The predominately north-south direction blocks distribution maximises facades sun exposure and apartments views of the lake. The breakdown mass creates many dynamic urban interiors and the raised podiums a clear division between public and semi-private spaces. The concept has been developed putting a future community safety, happiness and integration as a paramount goal with various types of accommodation and associated functions addressing 21st-century urban living.


3d visualisation, The Ring - Floating Hotel Lake Velenje, Slovenia, bird view masterplan drawing, The Ring - Floating Hotel Lake Velenje, Slovenia 3d visualisation, The Ring - Floating Hotel Lake Velenje, Slovenia, view from lake 3d sketch The Ring - Floating Hotel Lake Velenje, Slovenia, guest unit, view from lake 3d sketch The Ring - Floating Hotel Lake Velenje, Slovenia, guest unit, bird view
April, 2017
Long awaited project for the first floating hotel in Slovenia is reaching a major milestone.
Our concept includes 45 luxurious floating bedroom suites, along with 50 detached forest-like-cabin suites, reception, restaurant, conference center and more, situated on the shore of the Velenje Lake. More information coming soon...

In the Press:
  Dnevnik Newspaper  
  Vecer Newspaper  
  RTV Television  


What we do

April, 2021
Our office offers full architectural services from feasibility, initial concept, planning, developed design, through to completion.

We have vast experience in residential and commercial projects, often in prominent or challenging locations as well as interior and fit-out projects.

Starting with the right concept and balanced form, we always aim to achieve the most economical and functional layout. Experimenting with materials and textures to achieve low-budget hight-effect unique solutions is part of our ideology.


3d visualistion, Austrian Pavilion at EXPO 2015, Milan, Italy, entrance area 3d visualistion, Austrian Pavilion at EXPO 2015, Milan, Italy, multiply views of the pavillion form 3d sketch of the functions and circulation distribution, Austrian Pavilion at EXPO 2015, Milan, Italy 2d plans views drawings and section, Austrian Pavilion at EXPO 2015, Milan, Italy, entrance area
September, 2013
In 2013, Austrian govermant drafted an open international competion for the EXPO2015 pavilion design.

Our proposal has been among a few shortlisted to stage 2.

HARVEST FESTIVAL
The proposed pavilion theme presents harvest celebrations as a reminder that the environment around us is the best source of food and should be respected, nurtured and celebrated, as it was for centuries. For centuries people around the world celebrated harvest time in many forms, it was an integral and natural part of the cycle of their lives.

The pavilion itself will house a festival of joy and hope, a sensory experience bringing us back to our agrarian roots.

THE SYMBOL OF THE WHEAT SHEAF
The wheat sheaf – a symbol of strength, unity, life, fertility and essential nutrients is the inspiration for the building form. The sheaf signifies abundance, closeness to the earth and her resources. It also stands for strength and power, because bound together, the wheat strands are strong and resilient. The themes of fertility and unity send a clear message of the need for cooperation in the fight to address the great imbalance in access to food supplies around the world

100% ORGANIC
The organic form of the pavilion is achieved by using “organic” materials and an “organic” method of construction.


What we stand for...


  'Y design' is a studio where architecture is seen as a delicate process of defining spaces, a thin line where art and craftsmanship have a dialogue. We are driven by a passion for perfection, carefully crafted unique ideas, smart and well-tailored function, and the best sustainable and economical solutions.  
3D Visualisation Guggenheim Helsinki - internation competion for new musuem 2015 3D Visualisation Guggenheim Helsinki - internation competion for new musuem 2015 3D Visualisation Guggenheim Helsinki - internation competion for new musuem 2015 3D Visualisation Guggenheim Helsinki - internation competion for new musuem 2015 3D Visualisation Guggenheim Helsinki - internation competion for new musuem 2015
June 2015
In 2014, the Solomon R. Guggenheim Foundation launched its first open international design competition for a proposed Guggenheim museum in the Finnish capital of Helsinki. The response was a record-breaking 1,715 entries ...

The proposed concept was inspired by wooden playing blocks, the symbol of simplicity, pragmatism and sustainability. The blocks are arranged to provide a matrix of various sizes, shapes and heights of the exhibition spaces. The function is clearly divided into three main components, with exhibition space located on the first floor and accessible from the central main foyer spiral ramp.


May, 2021
Greg is an experienced designer, architect and engineer, a Member of the Royal Institute of Architects of Ireland and the Silesian Chamber of Architects. He has over 20 years of design experience working on various residential, commercial and industrial projects in Ireland and the UK and many concepts and competitions across Europe, the Middle East, Africa and Asia.

Greg settled down in Ireland in 2004 and, for over a decade, was working for leading Irish architectural practices.

'Y design workshop' has been set up in 2010 as an architectural platform for discussion and part-time collaboration. The project turned into a self-sufficient architectural practice at the beginning of 2016.


Play
May, 2014
The RSSB and Network Rail funded Future Railway Programme, in conjunction with the Department for Transport invited architects, engineers and designers worldwide to propose new interior design solutions to improve passenger rolling stock across the UK rail network.

The proposed concept combine the best train interior practices and ideas from short distance tube-like arrangement to first class long distance train, and present unique solution which can be easily modify to make this arrangements inside the same space of the same rolling stock.

The proposed interior design can be reconfigured 'on-the-move' by members of the travelling public and gradually address the needs or be reconfigured by the operator during vehicle turnaround and fixed or partially fixed, using simple locking system. The concept can be develop with association elements as new future train interior or adopted for existing rolling stock.

Play
January, 2017
The design guidelines for the new play park within Le Fanu Park were directly shaped and influenced by a programme of community engagement events led by the Irish Architecture Foundation and The Matheson Foundation over the summer of 2015.

The international design competition has been launched in the middle of 2016. Our proposal received 3rd place.

The Play Park project has been funded by the Matheson Foundation in partnership with Dublin City Council and the IAF and will combine various play/skate/BMX areas.

3d visualistion, Salford Meadow Bridge, Salford, UK, view from a middle of a deck sketch concept idea, Salford Meadow Bridge, Salford, UK 3d visualistion, Salford Meadow Bridge, Salford, UK, view from a bank plan and section/elevation drawings, Salford Meadow Bridge, Salford, UK plan and section/elevation drawings, Salford Meadow Bridge, Salford, UK
September, 2013
In 2013 Salford City Council and RIBA organized an international design competition for a new landmark pedestrian bridge over river Irwell linking The Crescent (A6) and Meadows. Adjacent to the University of Salford, this new bridge will unlock the vast development potential of this major corridor linking Salford and Manchester, part of the Middlewood Loop concept.

The proposed form is unique and intriguing, making the bridge a surprising and an easily recognisable landmark of The Crescent/Chapel Street.

The new Salford Meadows Bridge will be a “gate” to the world of untouched nature. This extreme difference between those two banks has been inspirations for the sinusoidal form of the bridge - the sound wave.


why the 'Y'...


  The 'Y' (why?) is for 'dialogue', it is our platform for collaboration, for better understanding, and above all, for the best answers. For us, every project is unique but goes through the same thorough 'design workshop' process. A method that leads to innovative designs, outstanding forms, and respectful responses to the site context.  

Our New Office Open for Business!

October, 2018
We are growing. Our new office is open for business.

A remarkable moment and a great pleasure putting a mark on own door and floor.

Our new adress is:
717A Kilshane Drive,
Northwest Business Park,
Dublin, D15 WR52